maandag 4 januari 2016

Onduidelijkheid over whiplash



Over de term whiplash bestaat veel onduidelijkheid. Verzekeraars proberen bij een letselschade in de vorm van whiplash, hun eigen kosten zo ver mogelijk terug te dringen. Met andere woorden het bedrag dat zij u moeten geven. Dit lukt af en toe, omdat een whiplash lastig is vast te stellen. Het is vaak niet te zien en de arts kan het lastig of niet vast stellen. Hierdoor wordt het misbruikt, door de overheid en verzekeraars. De grootste oorzaak is een auto-ongeluk, het is een letsel aan de nek of rug als gevolg van het krachtig op en neer bewegen van het hoofd. De nekwervels zijn niet gebroken, maar de gewrichtsbanden spieren en pezen in de nek zijn verrekt. Herstel kan een tijd overheen gaan, ook al zijn de nekwervels niet gebroken.
Een feit is dat 90% van alle slachtoffer binnen twee jaar herstelt. Een mooi aantal, negen van de tien mensen herstelt binnen twee jaar. Bij degenen die pech hebben, pakt het soms zelfs uit tot chronisch letsel. Mensen met een whiplash hebben de volgende verschijnselen:

- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Een verminderd gezichtsvermogen 
- Pijn in de onderrug
- Spierkrampen
- Verlies of vermindering van bewegingsvrijheid in de nek

Als de hoofdpijn en duizeligheid niet snel afnemen, heeft u waarschijnlijk te maken met een hersenschudding.

Er zijn verschillende behandelmethoden voor whiplash. Bij het behandelen van whiplash, is het doel om de schade aan de spieren te genezen. Tevens het verminderen van pijn en stijfheid in de nek of andere plaatsen, hoort bij de behandeling. Voor de verschillende behandelmethoden kunt u uw arts raadplegen. Een aantal gels om de pijn te verminderen, zijn op de markt gebracht. Dit is geen behandeling, het heeft alleen de functie om pijn te verzachten. U kunt ibuprofen gel kopen bij de kruidvat, dit heeft een goede werking op spieren en gewrichten. De gel moet op de huid worden gesmeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten